Zintuigen en beelden

Wanneer je iets tegenkomt dat nog onbekend voor je is neem je dat vaak via meerdere zintuigen in je op. Je leest bijvoorbeeld een nieuw woord, maar kunt het ook horen of schrijven. Dat kan zelfs tegelijk! Je hebt dan dus onder meer je ogen, je oren en (de huid en spieren van) je vingers gebruikt. Of stel: je bent in een Indiaas restaurant, leest de naam van een exotisch gerecht op de menukaart en zodra het eten wordt gebracht snuif je de geur op en proef je hoe het smaakt. Je ogen, je neus en je smaakpapillen zijn aan het werk gezet.

Dat kan ook bewust!

Als je je zintuigen bewust tegelijkertijd inzet kunnen ze elkaar versterken. Zo creëer je zelf een extra geheugensteun die je kunt benutten bij het aanleren of verbeteren van bijvoorbeeld een vreemde taal.

Bij nieuwe Engelse woorden stimuleer ik klanten meestal om meerdere zintuigen te gebruiken. Zo vraag ik mensen soms een lijst van woorden die tijdens de les naar voren zijn gekomen – die ze dus al eens hebben gehoord! – door te lezen, de ingesproken uitspraak te beluisteren en ze hardop zelf te herhalen.

Ieder z’n meug

Welke combinatie van zintuiglijke waarneming het beste werkt verschilt per persoon en hangt ook af van persoonlijke voorkeur.  Voor sommige mensen werkt beweging bijvoorbeeld heel goed.

Beelden

Wat ook helpt is een beeld – ik noem het soms een anker – creëren door bij een nieuw woord een plaatje te zoeken op het internet of te denken aan een persoon/voorwerp waar dat woord bij past. Stel het woord is: headstrong (eigenwijs), dan zou je je eigenwijze peuter voor je kunnen halen met haar uitspraak ‘zelluf doen’. Bij narcissistic denk je wellicht aan een zekere oud-president met opvallend kapsel;) Iedereen heeft zo zijn eigen beelden.

Wat gebruik jij?

Ik ben benieuwd welke hulpmiddelen jij inzet om je Engelse woordenschat uit te breiden.

Behoefte aan hulp of advies hierin of wil je meer foefjes? Ik help je graag!