Speel jij nog wel eens?

Tegenwoordig wordt er veel geschreven over het belang van spel voor kinderen. Tikkertje, hinkelen, blokken bouwen: alles stimuleert de ontwikkeling. Leren is méér dan alleen schoolse lessen, zoveel weten we inmiddels.

Het gekke is: zodra we kind-af zijn lijkt spelen ineens minder belangrijk. Ik lees er tenminste zelden iets over.

Vreemd eigenlijk!

Volgens mij moeten we als mens ons hele leven blijven spelen. En wel hierom:

  • Spelen geeft plezier, ontspant en vermindert stress
  • Spelend neem je jezelf en het leven even wat minder serieus
  • Samen met anderen spelen geeft verbinding
  • Spelen daagt je uit je fantasie de vrije loop te laten en je creativiteit te gebruiken
  • Door te spelen komt het kind in jezelf naar boven

Ja maar…

Misschien zeg je: ik doe bordspellen. Heerlijk: Monopoly met familie of vrienden op een regenachtige dag.

En…

Voor mij gaat spelen nog verder. Jezelf laten zien, buiten gebaande paden gaan, controle loslaten. Zo zijn er mensen die LARP (Live Action RolePlay) als hobby hebben. Zij trekken speciale kostuums aan en spelen verhalen uit met een groep.

Misschien hou jij niet van rollenspellen. Maar wat dacht je van een sneeuwpop bouwen? Een gevecht met waterpistolen tussen volwassenen. Huppelen door een herfstbos. Raar dansen in de woonkamer. Een wedstrijdje gekke bekken trekken.

Wat dacht je van taal?

Ook met taal kun je spelen. Heel goed zelfs. Denk aan Hints. Maar er is nog zoveel méér mogelijk, en daarbij kun je ook prima Engels inzetten. Je kunt bijvoorbeeld elkaar een moeilijk woord opgeven dat meteen snel en foutloos gespeld moet worden. Een woord op een kaartje dat je moet omschrijven of mimen, waarbij anderen moeten raden wat je bedoelt. De letters van een woord door elkaar gooien en iemand anders het oorspronkelijke woord laten uitpuzzelen. Of met de letters van een bestaand woord binnen een minuut zoveel mogelijk andere Engelse woorden maken. Mogelijkheden te over.

Ook bij taalspelletjes profiteer je van de eerdergenoemde voordelen. Spelen helpt je over de drempel bij het spreken en om de taal gemakkelijker onder de knie te krijgen.

Het allerbelangrijkste: spelen met taal is gewoon LEUK om te doen!

Weten hoe jij kunt spelen met Engels? Ik help je graag!