Voor wie doe je het? En hoe?

Van je werkgever je Engels moeten verbeteren? Ik geloof er niet in.

Althans: niet als jij er zelf geen zin in hebt of er het nut niet van inziet. Dan wordt het ‘trekken aan een dood paard’. Daar besteed ik liever mijn energie niet aan. Zonde van mijn tijd, jouw tijd en weggegooid geld bovendien. Ik probeer daarom altijd in het eerste contact te achterhalen hoe gemotiveerd je bent.

Als jij er echt voor gaat met je Engels dan loop ik het vuur uit mijn sloffen om je te helpen. Maar zonder jouw eigen motivatie gaat het niet lukken. Ieder mens kan verbetering bereiken, maar je moet het wel zelf willen en ook realistisch zijn.

De eerste stap

Niet iedereen wordt door zijn baas op les gestuurd. Regelmatig benaderen mensen mij op eigen initiatief. Dan hoor ik vaak: ‘Ik spreek eigenlijk geen Engels, ik heb het nooit goed geleerd op school’. Dat willen ze dan aanpakken. Hartstikke goed!

Wees reëel

Een deel van deze klanten denkt het ‘probleem’ vervolgens in drie privélessen met mij te kunnen oplossen. Ik moet daar bijna om lachen, maar eigenlijk is het natuurlijk raar. Niet eerlijk tegenover mij, en vooral niet tegenover zichzelf. Hoe kun je verwachten dat je iets dat je nooit echt goed geleerd hebt, in no time en zonder veel oefening onder de knie krijgt? Zeker als je je daar niet fulltime op kunt storten?

Succes is een vrucht die langzaam groeit

Denk eens terug aan alle lastige dingen die je ooit hebt geleerd. Zwemmen, autorijden, koken. Voor alles geldt: oefening baart kunst. Je hebt waarschijnlijk heel wat ‘kilometers’ moeten maken voordat het vanzelf ging, beter en steeds makkelijker. Met een taal is het niet anders.

Dus neem de tijd!

Gun jezelf de tijd die jij nodig hebt. Hoeveel dat is verschilt per persoon. Denk vooraf na over je doel. Waarom wil jij je Engels verbeteren? Hoe goed moet het worden? Wat is je startpunt? Hoeveel tijd kun en wil je eraan besteden? Ik help je graag het antwoord op deze vragen helder te krijgen, zodat je daarna kunt besluiten om er volledig voor te gaan in de tijd die nodig is.

Of gewoon nog even niet, ook prima.