Zeg het eens anders!

Herken je dat? Je hebt een leuk gesprek met iemand in het Engels, het gaat best lekker, maar je hoort jezelf steeds in dezelfde woorden reageren, bijvoorbeeld met ‘I like it’ of ‘That’s nice’. Bij veel Nederlanders liggen deze woorden en zinnetjes als het ware vooraan in het geheugen en daardoor grijpen ze er iedere keer opnieuw naar. Erg? Niet echt, maar je taalgebruik wordt er wel wat saai en kleurloos door. Net als wanneer in het Nederlands je standaard reactie is: ‘Oh, leuk’.

Andere taal, andere lading

Daarnaast heeft voor een Engelse native speaker een woord als ‘nice’ of ‘like’ niet per se dezelfde gevoelslading als voor de Nederlander die het gebruikt. Misschien ben jij oprecht enthousiast over het verhaal dat de ander vertelt, maar komt dat uit je reactie niet echt naar voren. Wist je dat ‘nice’ soms zelfs tamelijk lauwtjes overkomt?

Hoe klink je krachtiger?

Er zijn voldoende alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan: good, lovely, great, wonderful, excellent, pretty, interesting. Natuurlijk hangt het van de context af welk woord het beste past.

In plaats van ‘I like it’ kun je ook zeggen: I love it/I think it’s great/Looks good/I enjoy it/I’m having a good time. Ook hier geldt: afhankelijk van wat je precies wilt zeggen is de ene uitdrukking geschikt en de andere niet. Een goede trainer kan je helpen te leren herkennen wat de juiste keuze is.

What about you?

Welke standaard woorden of zinnen gebruik jij steeds in het Engels?