Lezen? Moet dat?!

Van mij hoef je niks, jij bepaalt lekker zelf wat je doet. Persoonlijk ben ik een echte boekenwurm. Ik verslind boeken in het Nederlands en Engels. Maar lang niet iedereen deelt die passie.

Lezen is goed voor taal

Ook als taaltrainer ben ik groot voorstander van lezen. Regelmatig lezen helpt namelijk bij het aanleren of verbeteren van een taal.

Wat me opvalt is dat veel mensen weerstand voelen tegen lezen. Ze lijken te denken dat een Engels boek ook meteen zware kost betekent. De verplichte leeslijst op school heeft niet bij iedereen goede herinneringen achtergelaten en het leesplezier lijkt verdwenen. Zo jammer! Toch kun je zelf veel doen om weer met plezier in een boek te duiken.

Hou het leuk

Lees wat je leuk vindt! Open deur, toch wordt het belang hiervan vaak onderschat. Begin gewoon met iets dat direct te maken heeft met je interesses of hobby’s. Gek op koken? Maak iets klaar uit een Engels recept! Fan van voetbal? Lees een Engels sporttijdschrift. Het hoeft ook niet meteen uit. Elke dag een paar alinea’s of een bladzijde is al een mooie start.

Maak het jezelf makkelijk

Vind je een Engels boek voor volwassenen lastig, begin dan met kinderboeken. Waarom niet? Ook die zijn vaak leuk en grappig. Belangrijker: je verlaagt zo de drempel voor jezelf om later eventueel over te stappen naar volwassen boeken.

Een andere tip is een verhaal te kiezen dat je al in het Nederlands hebt gelezen. Een goed voorbeeld is de Harry Potter reeks. Veel mensen kennen deze boeken in het Nederlands. Opnieuw lezen, maar dan in het Engels, wordt zo ineens eenvoudiger.

Of ga voor een Engels boek waarvan je de verfilming hebt gezien. ‘Matilda’ is bijvoorbeeld heel grappig. Met het filmverhaal nog goed in het geheugen wordt het boek direct ook makkelijker te volgen.

En anders…

Heb je echt moeite met geschreven tekst, probeer dan eens een Engels luisterboek. Kies een verhaal dat je aanspreekt, sit back and enjoy!

Meer tips nodig over lezen of Engels in het algemeen? Ik help je graag!