‘Wat is beter? Brits of Amerikaans Engels?’

Deze vraag wordt mij regelmatig gesteld. Mijn antwoord is steevast: ‘Het een is niet beter dan het ander. Er zijn alleen verschillen.’ Je hebt ook Canadees Engels, Australisch Engels en Zuid-Afrikaans Engels. En nog een heleboel andere ‘Engels-en’. Allemaal met een eigen uitspraak en woordenschat, maar natuurlijk is er ook een grote overlap.

Wat voor Engels jij aanhoudt kun je laten afhangen van je eigen voorkeur, maar ook van praktische vragen als: ‘Met wie communiceer ik vooral?’

Kies praktisch!

Heb je bijvoorbeeld als ondernemer veel te maken met Amerikaanse klanten, dan is het handig je meer te richten op Amerikaans Engels. Wil je vooral videobellen met je Engelse schoonzoon dan kun je je misschien beter verdiepen in de taal zoals die in het VK wordt gesproken. Binnen ieder land bestaan – net als in Nederland – ook nog accentverschillen, maar richt je op standaardtaal.

In Nederland horen wij vooral Amerikaans Engels in films en series op TV of Netflix. Veel popmuziek komt ook uit Amerika of vindt daar inspiratie. De meeste Nederlanders – met name jongeren – zijn dus meer gewend aan Amerikaans Engels dan aan Brits Engels. Op zich geen probleem.

Valkuil

Wees je er wel van bewust dat het Engels dat je hoort in televisieseries, films of popmuziek zelden standaardtaal is. Het is spreektaal, inclusief zware accenten, grammaticale slordigheden en soms grof taalgebruik. In de dagelijkse omgang komen deze nu eenmaal voor. Dat wil niet zeggen dat dat navolging verdient. Zo is overmatig gebruik van het stopwoordje ‘like’ wat mij betreft af te raden.

Andere werelden, andere woorden

Voor een deel is de woordenschat van bijvoorbeeld Britten en Amerikanen ook echt verschillend. Amerikanen zeggen ‘sidewalk’ als ze ‘stoep’ bedoelen, Britten praten over ‘pavement’. Amerikanen gebruiken ‘subway’ waar in Engeland ‘metro’ of ‘underground’ wordt gezegd. Zo zijn er nog veel meer verschillen. Vergelijk het met Nederlands Nederlands en Vlaams Nederlands: hetzelfde, maar toch anders.

Kies een richting en houd je daaraan

Het belangrijkste is dat je zo consequent mogelijk bent in je taalgebruik. Heb je voorkeur voor Amerikaans Engels, probeer dan zoveel mogelijk de Amerikaanse uitspraak en woordenschat te volgen. Zo voorkom je dat jouw Engels zwalkt en daarmee onduidelijk wordt.

Een goede taaltrainer kan je helpen met helder en consequent taalgebruik en dito uitspraak. Neem gerust contact op, dan bespreken we vrijblijvend hoe ik jou kan ondersteunen.