Hoe krijg je Engelse standaardzinnetjes in je hoofd?

In mijn vorige blog heb ik het gehad over situaties waarin je als Nederlander teruggrijpt op het Nederlands zodra je niet op een Engels woord kunt komen. Ik gaf als voorbeeld dat sommige mensen zeggen ‘Eh, even wachten hoor…’ en dat met name dat laatste woord – ‘hoor’ klinkt als ‘whore’ oftewel ‘hoer’ – een vreemde en ongewenste indruk kan maken op je gesprekspartner. Je kunt dus beter wat Engelse standaardzinnetjes uit je hoofd leren om de tijd te overbruggen die je nodig hebt om na te denken. Je ‘koopt’ als het ware tijd, zonder dat je als gesprekspartner niet meer serieus wordt genomen.

Om Engelse zinnetjes net zo gedachteloos uit je mond te laten rollen als je in het Nederlands moet je ze automatiseren, ‘in je systeem krijgen’. Je moet er niet over na hoeven denken. Hoe krijg je dat voor elkaar?

Wat werkt niet?

Het is meestal niet voldoende zulke zinnen een paar keer hardop tegen jezelf te zeggen. Op die manier blijven ze niet hangen. Om informatie die we tot ons krijgen van het korte termijn-geheugen naar het lange termijn-geheugen te verplaatsen moeten we er iets mee. We moeten zulke informatie verwerken, het liefst herhaaldelijk en op verschillende manieren.

…. en wat wel?

Wat werkt hangt deels af van jouw persoonlijke voorkeur. Sommige mensen schrijven zinnen graag tien keer met pen op een notitieblok. Dat is een begin. Wat je ook kunt doen is ze hardop uitspreken, jezelf opnemen met bijvoorbeeld je mobiele telefoon en dit op een vast moment per dag terugluisteren, bijvoorbeeld direct na het wakker worden of tijdens je koffiepauze. Hardop nazeggen is nog beter.

Er bestaan ook tools waarmee je je eigen lijsten van woorden en zinnetjes kunt opbouwen. Quizlet is er zo een. Je kunt een gratis account aanmaken en vervolgens zogeheten studiesets aanmaken. Een studieset is een lijst van woorden of zinnen waar je een omschrijving of vertaling bij kunt zetten. Het invoeren van je zinnetjes is stap 1. Daarna kun je het programma gebruiken om jezelf op diverse manieren te overhoren. Het handige is dat je Quizlet ook als app op je telefoon kunt installeren. Zo kun je iedere dag wel een paar minuten tijd vinden om te oefenen met jouw zinnetjes. Bijvoorbeeld terwijl je zit te wachten in de auto, in de rij voor de kassa of in de paar minuten voor een vergadering begint. Zo wordt ‘stampen’ leuk! Naast Quizlet zijn er diverse vergelijkbare tools en apps.

Er zijn nog veel meer manieren om je dit eigen te maken. Als je wilt dat ik jou daarmee verder help, neem dan contact op!