‘Spelen met Engels? Waarom zou je dat willen?’

Eh… omdat het hartstikke leuk is bijvoorbeeld?

‘Ja maar ik ben toch geen kind meer?’

Klopt. En dus? Mag je als volwassene niet meer spelen dan?

Iedereen die mij een beetje kent weet dat ik meerdere redenen heb om mensen aan te moedigen te spelen met taal. Dat mes snijdt namelijk aan heel veel kanten.

Wat houdt het eigenlijk in, spelen met taal? Engels in dit geval

Dat kan van alles zijn. Raadspelletjes doen met omschrijvingen van woorden, of synoniemen opnoemen. Een beetje tijdsdruk maakt het spannender. Woorden waarvan de letters door elkaar zijn gehusseld ‘unscramblen’, oftewel ze weer met de juiste spelling opschrijven. Een groepsspel doen door een zin in het oor van je buurman te fluisteren en zo de kring rond, en dan maar zien wat er uiteindelijk overblijft. Samen een verhaal bouwen door steeds een zin toe te voegen aan die van je voorganger, spontaan en zonder voorbereiding. Uit een verhaaltje steeds een woord schrappen tot je niet verder kunt, leuk als wedstrijdje in teams.

De mogelijkheden zijn eindeloos.

Wat bereik ik daar dan mee?

Als je vaak speelt met taal is de impact groot. Om slechts een paar uitkomsten te noemen:

  1. Een glimlach op je gezicht. Een giechel in je keel. Een leuk lichtpuntje in je dag. You name it!
  2. Plezier en verbinding met anderen: vrienden, collega’s, je gezin. Quality time!
  3. Een heel belangrijke! Je ontspant je in het gebruik van een taal door er vrijelijk mee te spelen. Je focust niet langer overmatig op het vermijden van fouten. Als je je meer relaxed begint te voelen wordt het leuker en wil je er meer van.
  4. Meer zelfvertrouwen. Ook in spelvorm kun je veel ‘kilometers maken’, zonder dat het voelt als hard werken. Bij regelmatig spelen breidt je woordenschat zich steeds verder uit en ga je je zekerder voelen.

Nieuwsgierig geworden naar wat er allemaal nog meer kan? Ik vertel je er graag meer over!