3, 2, 1, live! Maar hoe kwam ’t nou zo?

Zoals ik vorige week schreef bestaat Take The Plunge! alweer 10 jaar. Hoe kwam ’t eigenlijk zover, wat bracht me hier? Een terugblik.

In september 2011 schreef ik me in bij de KvK, met al een flink ‘werkzaam leven’ achter me. 15 jaar in loondienst in het bedrijfsleven – met ook destijds al een grote rol voor Engels. Een paar jaar als expat in Afrika. Tenslotte nog eens tien jaar als docent Engels en coördinator tweetalig vwo in het middelbaar onderwijs.

Toen ging de knop om. MOEST de knop om. Het onderwijs had mij uitgeput. Niet het lesgeven, maar het keurslijf dat ik ervoer in combinatie met mijn eigen perfectionisme nekte me. Ik wilde het goed doen, maar brandde mezelf op. Dat moest en kon anders.

De knop om

Toen ik mij inschreef bij de KvK wist ik nog niet in detail hoe mijn bedrijf eruit zou gaan zien. Wat ik wel wist: de naam! Het was dan ook echt een sprong in het diepe om voor mezelf te beginnen. Gelukkig had ik steun van een begripvolle partner. De naam Take The Plunge! verwijst naar de onderdompeling die ik essentieel vind om je taalvaardigheid te verbeteren. Inmiddels moedig ik al 10 jaar klanten aan zich op diverse ontspannen manieren te verdiepen in het Engels. Mijn enthousiasme is niet gespeeld, en komt aan! Ik geef gerichte tips, links, suggesties en materialen, zodat mensen echt zelf aan de slag kunnen. Vanaf de zijlijn houd ik de vinger aan de pols. We doen het samen. Heerlijk het eindelijk op een manier te kunnen doen waar ik in geloof!

Na al die tijd zie ik mezelf nog steeds vooral als docent /trainer, pas daarna als ondernemer. Toch heb ik van tien jaar mijn eigen bedrijf runnen al veel geleerd. Ik heb heel veel fijne mensen ontmoet – klanten en collega-ondernemers – en een flinke dosis ervaring opgebouwd.

Voor mezelf werken is nog steeds niet in alle opzichten een ‘walk in the park’, misschien wordt het dat ook nooit. Dat geeft niet, het houdt mij scherp en mijn geest open.

Ik hoop nog lang mensen te laten ervaren dat het verbeteren van je Engels tegelijk leuk èn effectief kan zijn. Daarnaast blijf ik als zelfstandige zoeken naar de balans tussen kwaliteit bewaken en vernieuwen, mijn eigen weg vinden en keuzes maken. Kijken wat ik zelf kan (leren) doen en wat ik wil uitbesteden. Ik hoef niet ‘met de massa mee’ op social media bijvoorbeeld. Wel wil ik professioneel meer zichtbaar zijn.

Met enige regelmaat een stuk schrijven staat dan ook bovenaan mijn planning. Zo lang het maar een zinnige en concrete inhoud heeft.

Over welk onderwerp zou jij graag willen lezen? Dat kan te maken hebben met taal, Engels, je faalangst of blokkades daarin. Of misschien wel iets heel anders. Laat het me vooral weten!